onsdag 28 december 2011

Julen

Här har vi tre små snaskegrisar som kollar Kalle Anka på julafton. Och så är det Bea längst bort, med lilla julegrisen i magen.

Julen var oerhört harmonisk om man betänker att vi hade fem barn bland oss varav det äldsta är tre år. De har varit vänner nästan hela julen och allt har gått hur fint som helst. Så nu släpper vi det och blickar framåt.

Set är dunderförkyld. I morse var vi så glada för att hela familjen sov till halv tio, men vi insåg snart att det hade sin förklaring. Han har mest legat i soffan och sovit och kollat på Pippi hela dagen. Nu har han fått alvedon och blivit pigg så han inte kan somna. Klockan är elva och snart behöver vi vuxna sova.

Man kan även säga att det inte blev så mycket flyttpackat idag som det skulle. Jag har packat tre lådor, Erik har lagat en lasagne. Men vad gör det om hundra år? Nå. Idag hurrar vi för att Maja har fött ett flickbarn! Hurra Hurra Hurra!

onsdag 21 december 2011

Vinterlandet

Meningen var att vi skulle på julfest på Kompassen, men jag hade en del ärenden att göra på stan så för att kompensera fick Setson åka karusell! Alltså, alla med barn i Malmö, gå dit och åk! Aldrig har jag sett en så femtiotalsretro karusell. Den ser ut att tillhöra ett dockskåp, eller som en kuliss i Pippi Långstrump. Set valde självklart "Mokopeden", hans favvo alla kategorier.

Imorgon är det julklappsfixifixi och sen är det jul, och om en månad är det dags för flytt! Tjohoo!

tisdag 20 december 2011

Pappa kommer hem


Erik: Jag är hemma!
Bella: Jaha hejhej..
Set: PAPPA DU ÄR EN KOJA!!
Billy: Erika skit i dom nu, jag äääääälskar dig!

måndag 19 december 2011

Vad jag önskar mig i julklapp


Boken som heter Tio vilda hästar. Alltså kan ni FÖRSTÅ hur mycket jag älskar dessa bilder? Jag brukar inte vara så vrålförtjust i Adbåges bilder, är ju 80-talist och gillar speciellt tex Lena Anderssons bilder och andra i samma stil, men denna underbara bok alltså. Spana in lilla tjocka gula hästen som längre fram i boken fastnar i ett rör, för det gör ju för tjocka hästar, jag ÄLSKAR den! Jag önskar mig denna sida som tavla även.

Och så har vi mattema på julklapparna i år så då önskar jag mig en brödkorg och soppskålar. Plus massor av designkaffekoppar (som jag helst får välja själv).


same same


(bild tagen från Google)

söndag 18 december 2011

Bella

Ser ni Bella? Hon tittar fram där bakom soffan. Bella är ganska på hugget för tillfället. Hon har fyra tänder på gång, två uppe och två nere. I morse när hon vaknade satte hon sig upp från liggande, första gången det hände. Och hon har dessutom börjat krypa! Så smått, bör tilläggas. Hon reser sig gärna om hon håller i någonting och det är fullständigt livsfarligt att ha henne ensam i matstolen.

Vidare ammar hon sig igenom nätterna och vill bara äta det vi äter om dagarna. Hon älskar att bada och kan tänka sig att sitta en liten liten stund själv på golvet men ska helst vara PÅ mig jämt jämt. Hon är en mästare på att kasta iväg saker och hon är stark som en liten liten brottare.

Hon är en tjej som heter Duga helt enkelt. Utom att hon heter Bella.

Bonus: dagsbild på julgranen!

lördag 17 december 2011

Crime City Rollers



Idag gick jag och Martina till Heleneholm för att se vår Juhlia aka Bonny Clash köra rullor i julderbyt. Det var väldigt spännande och roligt och jag ångrar lite att jag inte var med från början när allt detta startade upp. Nu är det ju för sent. Och då var jag ganska gravid. Menmen. Det var iallafall kul att ha sett det på riktigt nån gång, hoppas det blir fler gånger!

Köpte två klistermärken som ska få sitta på bilen så att laget supportas även ute på österlen i framtiden.

ÅH VAD JAG LÄNGTAR EFTER FLYTT NUUU

Nå. Nu sippar vi varsin fulöljulöl och tar det lugnt. Imorgon är det julklappshets igen. Tjaba.

fredag 16 december 2011

Julkulor!


Då var årets första julkulor tillverkade. Detta är min bästa jultradition. Har gjort dem varje jul sedan urminnes tider. Och de tar slut lika snabbt var gång. Nuförtin måste jag även bjussa Marika och Martina på dem var jul för när vi bodde ihop gjorde jag dem där och vi åt tills vi storknade och alla mådde illa men de liksom satte sig nånstans i juletarmen och tjejerna kan icke jula helt utan mina kulor. Så passa er, har man en gång smakat så är man fast! Mohahahaaaa.


göra om, göra rätt

Här har vi en tjej som heter Duga. Nä förresten, hon heter ju Bella. Men hon är iallafall en hejare på att kladda med maten till skillnad från sin bror som aldrig riktigt fick chansen, säger vissa.

Här är mitt näst finaste julgranspynt som ni kanske minns från förra året. Då åt katterna upp nästan allihopa så jag har bara tre kvar.


Sist men inte minst har lampan på toan gått sönder, så inte bara har Erik magsjuka. Han får även se till att fixa med det i kolmörker. Hihi.

Häpp.


torsdag 15 december 2011

Klapp


Ja nu syns det ju inte alls här men jag har alltså klippt mig. Själv. Man kan säga såhär att på ena sidan ser jag lite ut som en korthåring och på andra sidan en långhåring. Ja jösses. Det är inte lätt att klippa sig i nacken, speciellt inte när man vill ha det ganska uppklippt som jag vill. Fast det är rätt gött att slippa betala 300 spänn för det. Jag blir ändå aldrig nöjd med det där heller.

Idag är det Erik som är sjuk. Feber och kräk. Erik kör dock manlighetssjukan och ligger i tre dagar i total ynklighet jämfört med mig som låg en dag OCH tog hand om Bella hela dagen. Set har inte varit på förskolan så jag har haft en del att göra. Det roligaste var igår när Erik tog febern och viskade fram med darrig allvarlig röst att: "såhär hög feber har jag nog aaaldrig haft". Jag kollade hur hög den var: 38.2 grader.

Här har vi Erik när han är sjuk:




PS: Erik, när du läser detta vill jag bara tillägga att JAG VAR SNÄLL OCH DU FICK SJUKDOMSVINST! Plus att när jag var sjuk sa du att du inte skulle tycka synd om mig för att jag aldrig tycker synd om dig. Eh, ond cirkel?

tisdag 13 december 2011

Julgran!


Efter Sets lussefirande på förskolan (ja vi gick faktiskt dit. Insåg att det skulle komma massvis av folk till Kompassen, plus att han fick vara där hela dagen för de snälla fröknarna) gick jag och Bella ner på stan för att införskaffa julklappar. Föga anade vi att alla affärer skulle vara stängda. Har aldrig varit på stan på förmiddagen så inte visste väl jag när de öppnade?! Det var kallt och grått och det regnade. Paketen i trädet jobbade hårt på att se "mysiga" ut. Lyckades sådär.


När de väl öppnade hade Bella bajsat på sig så det var bara att knalla hem. Dock! Fick med en liten julgran från torget. Marika kom hit på lite lussefika och hjälpte mig att hålla Bella i styr medan jag satte upp härligheten:


Det är Marika som har dokumenterat min arm som jobbar med att klä lillgranen. Murre tog plats bredvid och sitter i detta nu och försöker gnaga på en glittrande kula.

Åh, mina bästa finaste danska julgransexplosioner! Jag älskar dem! Jag kallar den Discogranen. Speciellt efter att Marika visade mig sin som bestod av röda kulor och halm. Nå, båda är fina fast på olika vis, sa diplomaten.

Nu har vi iallafall ännu så länge fått en fröjdefull jul. *änglakör*

Ge hit mina lüssebüllar!


Jag gjorde tidernas godaste lussebullar igår, så jag tänkte dela med mig av receptet samt mina ändringar av det. ALLERT ALLERT, ändringar!! Aldrig tidigare hafva detta skett! Och så blev det så bra! Jag ÄR så underbar! Jaja, nu till receptet:

1. Gå till Google
2. Skriv "lussebullar"
3. Scrolla liiide granna för att se om nåt känns bra, välj det från recepten.se

Nu till utbytandet

4. Gör som det står i receptet fast ta 200 g smör istället för 150, samt 3 påsar saffran istället för 2 samt lite mindre mjöl så att den är klibbig när den är "klar"
5. Sätt degen på morgonen (jag gjorde den runt tio på morgonen)
6. Baka ut på kvällen (jag bakade ut vid fem på kvällen)

NJUT!

måndag 12 december 2011

Sen att han fortfarande inte kan varken hoppa eller springa.. eh He.


Set har börjat få paketkalender nu, av hans kära mormor. Perfa tycker jag som är för dålig på sånt, men det vet vi sedan gammalt. Nå. Igår var första dagen och ur kuvertet trillade en liten pusselbit ut. Set tittade på den en liten stund och sen sa han: Mamma titta, Skalman har tappat sin hatt!


Idag kom nästa bit. Alltså ärligt talat, är han ett geni eller är han ett geni? Två år och har väl läst sammanlagt två Bamsetidningar i sitt liv. Han är iallafall mästare på att se små små detaljer.

En annan rolig detalj: Igår på Ikea när vi satt och åt lunch pekade plötsligt Set och sa: Titta, tomten!! Vi bara: eeeeeeh neeej?? Var?? Fick titta och titta och titta och så efter mycket om och men såg vi att en man satt och drack julmust några bord bort. Och DÄR på etiketten, där var ju en TOMTE!

I'm just sayin.


söndag 11 december 2011

Tandborste


Bella har börjat få tänder, tre stycken om man ska vara petnoga, så idag fick hon bli en i gänget. Tandborstgänget. Idag är även dagen så jag lurat i Set den där töntiga om Karius och Baktius. Att det kommer TROLL och äter på tänderna om man inte borstar. Hej åttiotal liksom. Menmen, vad gör man inte för att han ska ta tandborstningen på allvar.

Idag är jag förresten frisk igen (tjoho!) och det firade vi med att dra till Ikea och köpa heminredning till Hammenhög. Jösses. Nu börjar ångesten komma krypande. Vaknade inatt, kallsvettig, och tänkte att FY FAN DET ÄR JU MITT UTE I INGENSTANS OCH VI KOMMER BLI SÅ ENSAMMAAAAAA. Annars går alla mina nätter och alla mina drömmar just nu åt till att planera flytt, flyttkartonger och bärhjälp. Inte konstigt att jag har stressrelaterade munblåsor konstant i mönna.

Ang heminredning förresten. Här har vi en liten smäcker lampa som jag önskar mig, för en "nätt" summa pengar. Någon?


lördag 10 december 2011

Julkalender i ångestens tecken


Förresten, ni missar väl inte Beas traditionella julkalender, i år mer postapokalyptisk än The Road. Huuuu. Se den HÄR.

Sjuk


Hej hej från sjukbädden. Meningen var att jag skulle åkt till Simrislund på treårskalas idag men bara Erik och Set fick åka. Jag vaknade nämligen med RÄTT körig mage, om man säger. Nej det har inte varit kul nånstans idag, har legat däckad mestadels och däremellan sprungit på toa. Buhu. Sjukdom måste vara det sämsta ever.

Har ätit en knäckemacka, en morot och några bebiskex idag. Dagens tips förresten, lite nasty men ändå, att om man vet att man ska spy men ändå måste ha något i magen så är morot min bästa. Det blir liksom lent i strupen på väg opp och plus i kanten för fräsig färg på spyan!

Ok nu glömmer vi detta och går vidare. Satsar på att vara frisk imorgon. Och därmed BASTA.

fredag 9 december 2011

Scream!


Scream var min första skräckis på bio. Den kom när jag var 14 tror jag så vi såg den fast det var 15-årsgräns. Och satan ta mig, jag var INTE van vid att se skräckisar. Vi ska se den ikväll och jag kan tänka mig att jag mest kommer småfnissa åt den. Men då -96 när den kom, ja jävlar vad jag och mina vänner skrek. Hoppade högt i stolarna och var livrädda.

Fast mitt bästa minne av filmen är nog ändå de speciella popcornen som tjejen äter. Inga micropop utan man lägger dem på spisen och så poppar de upp i en liten påse. Mycket konstigt, och mycket frestande. Mmm. Popcorn. Mmmm.

Iallafall. Kvällens film: Scream.

torsdag 8 december 2011

Fram- eller bakvänd vagn?


Det blev ett himla halabalo i UnderbaraClaras blogg häromdagen när hon skrev att hon körde ungen sin i framvänd vagn. Tänkte på det när jag och Bella gick för att hämta Set på förskolan idag, och det enda hon gjorde hela vägen var att vrida sig som en liten ål för att få spana framåt.

Om jag inte minns fel var det i denna åldern jag vände Set framåt. Han var så himla nyfiken på allt så det kändes rätt att göra det. När han sedan började göra ljud och kommentera och peka på saker vände jag tillbaka honom för att vi skulle kunna ha kontakt. Alltså det är ju inte så att man aldrig under hela promenaden pratar med ungen om den är framvänd, men det är lättare om den är bakåtvänd.

Vad vill jag ha sagt? Jo, precis som Hanna skriver blev diskussionen lite tröttsam där i kommentarerna. Jag har läst och läser massor av råd/forskning/whatever kring barn och kan väl tycka att JA, var medveten om hur det "bör" vara men JA, känn också efter själv vad som funkar och vad som blir bäst för dig och ditt barn.

(Och hade det inte varit för att vagnen är en förbaskat bra kundkorg i affären hade jag nog vänt Bella framåt nu. Men tji fick hon. Höhö)

onsdag 7 december 2011

sneaknpeak - köket!



Här har vi vårt fantastiskt underbara vita kök i vårt fantastiskt underbara vita hus. Fast om man ska vara petnoga så är köket ganska dåligt planerat och har extremt få ytor som går att använda. Hallå överskåp liksom. Var ska vi förvara vårt porslin hade de tänkt? Alltså kan ni FATTA hur stor del av min dagliga hjärnverksamhet som går åt till att tänka på detta hus? Best of all? Diskmaskinen. Lätt. Den är där bredvid vasken, om någon nu kanske trodde att det var ett förvaringsskåp. Det var det alltså inte. Sa jag att vi önskar oss presentkort på Ikea i julklapp?

Och, kan ni FÖRSTÅ hur otroligt glad jag är över att vi inte ville bo i Stockholm??! <--- spana in länk.

Livet och Liv


Set passar så otroligt bra i ljusa färger. Hela han blir som lite Dansk, om ni förstår hur jag menar.

Annars är jag ganska skröpplig för tillfället. Har någon form av mjölkstockning, antagligen som följd av att Bella får tänder och därför ammar sig igenom nätterna just nu. Det gör ont och det blir inte direkt bättre av att hon tvunget ska klänga på mig hela dagarna också. Hon är min lilla apunge, hänger alltid fast på mig. Sätter jag henne på golvet för att få EN ensam sekund börjar hon gallskrika. Så hon får klänga.

Sen var det ju det här med min tunga som bara har en massa blåsor på sig konstant. Läste om det igår i min läkarbok och kom fram till att det antagligen är järn/folsyrabrist. Det skulle inte vara helt förvånande kan man väl säga. Har iallafall tagit det tråkiga steget till att borsta tänderna med Zendium, som ska vara lindrigast för blåsor. Vi hade alltid det när jag bodde hemma och vi barn haaatade det för den löddrade ju inte. Där fick man bara en fadd smak av andedräkt i flabben istället för det mintiga fräscha man fick av alla andra.

Sist har jag en känsla av lätt utbrändhet. Hur man nu kan bli det av att vara mammaledig. Det kanske är att jag stressar upp mig över flytt och jul och framtida jobb och sådant. Har som ett tryck över bröstet och känner mig stundtals alldeles yr. Måste liksom stanna upp då och då och ta några djupa andetag för att lugna mitt lillhjärta.

Livet alltså. Jag tror jag var gjord för att vara barn för alltid. Inte för att vara en vuxen med en massa ansvar. Låt mig få springa i ett fluffigt litet moln, inte som Linus på arbetslinjen tack.

PS: läste Liv Strömquists JA TILL LIV! idag. Jag älskar henne. Läs den, himla bra!

tisdag 6 december 2011

vardag


Hej hej idag hände nästan ingenting alls. Set var på förskolan till två, hämtade honom och gick hem direkt pga kallt ute. Lagade spagetti med köttfärssås på kvällen som blev god och sen badade Erik med barnen. Bella är som vanligt vaken fortfarande vilket snart kommer ge oss båda magsår för att vi aldrig får en lugn stund att sitta ner i tystnad på.

Iallafall: dagens bild blir en av de allra roligaste som finns på Bella. Här en dag gammal på BB. Dör lite av skratt varje gång jag ser den. Ser liksom ut som Ernst-Hugo. Martina bara: åååh Ernst-Hugo! Jaja. Hoppas på mer händelserik dag imorgon.

Jag börjar förresten bli lite stressad över det där med julklappar. Kan familjen skriva vad den önskar sig tack?

måndag 5 december 2011

Fikastund har kola i mund


Så det var fiolkväll. Berättade för Set att: ikväll kommer Maja och Helena hit, kommer du ihåg vad vi ska göra då? Set bara: ÄTA KAKOR!!!

Yeawell..

Svängde därför, hehe, ihop UnderbaraClaras saffranskolor. Nu har jag ganska stora problem med just kokos och ganska stora problem med att kunna bryta ett recept och hitta på eget, så jag kommer eventuellt inte att äta speciellt många. Roligt var också att vi inte hade några knäckformar så jag fick ta små muffinsformar, vilket gjorde att de blev gigantische och pappret sitter fast stenhårt på kolan. Menmen. För att vara första gången i mitt liv som jag kokar kola måste jag säga att de blev rätt bra! Inte för rinniga och inte för hårda.

Bella vägde just som jag sa, 6,8 kg. Hon dippar på alla sina kurvor, precis som Set gjorde i samma ålder. Finns det något växaknep för åttamånadersungar? Mat?! *Orka* (obs skoj).


söndag 4 december 2011

Andra advent

Det finns nog bättre bloggappar men nu kör jag på denna så länge, vilket innebär att layouten blir ful. Iallafall, det var andra advent och när vi kom hem, efter att ha hälsat på hos Eriks kompis Dani med familj, hade minsann tomten varit här och lämnat paket! (Jag har adventspaket istället för ett varje dag). Lyckan för barnet att få en egen tandkräm OCH badskum med "starka stora Bamse" på framsidan. Lyckan för mamman att glädja barnet och samtidigt vara snål nog att bara ge sånt han ändå behövde nytt. Smaaart!

Imorgon är det åttamånaderskontroll och jag tvivlar på att hon väger över sju kg. Snarare 6,8 nånting. Lilla lilla. Dock: en tand har så smått börjat synas!

Och det skulle ju vara dans dans dans!

Såhär såg det ut när jag ramlade hem inatt. Jag var med good old KB-gänget på good old KB! Först såg vi David Eugene Edwards på Palladium, vilket var bra men lite.. eh.. långtråkigt, och så tog vi några bärs på Sarra för att avsluta kvällen på KB. Underbart! Det var säkert tre år sedan jag var på KB senast (!) men allt var sig likt. Nu kan jag lämna staden med uteliv i hjärtat, nu är jag klar (för stunden).


fredag 2 december 2011

Fredag


Idag sprang jag ut och köpte goda ostar och korvar innan jag hämtade Set på förskolan, sen gick vi hem och jag storstädade hemmet med toastäd, disk, dammsugning och undanplockning med mera inklusive våttorkning av golv och sen när Erik kom hem från jobbet VAR JAG INTE ENS SUR! Dagens poäng går till mig. Man tackar man tackar för applåderna ja.

Nu ska jag få välja film men hur man än vänder och vrider på steken lyckas det ändå alltid bli Erik som väljer till sist. Jaja. Vad göra det när jag ska spendera morgonkvällen med att se DAVID EUGENE EDWARDS. *Insert nyårsraketer och fanfarer*

Trevlig helg dårå.

PS: roliga saker Set säger (för att jag ska komma ihåg dem sen):

- Skump (skum)
- Byskor (byxor)
- Kawopp kawopp! (galopp galopp)
- wompa (rumpa)
- komma liten pwutt! I wompan! (det kom en liten prutt i rumpan!)
- Kjasig (trasig)
- Set ha lite kjåååkit (Set har lite tråkigt)
- Vifft kjan (lyftkran)
- Jeeeka (leka)
- Berra (Bella)
- KOMMA TONTEN! KACK! KACK! KACK! *säges med panik i röst och ögon och knackas med stel liten hand*


Aja, kommer säkert på fler sen. Ajö


torsdag 1 december 2011

Att ta från de rika..


Igår kände jag mig som en dålig förälder som inte hade fixat paketkalender till barnen. Den enda kalendern vi har är en gratis reklamkalender från Arla. Skrev detta på fejan och fick en massa kommentarer om hur vi hade det när jag och mina syskon var små, att vi hade gemensam kalender alla barnen ihop och att den i början bestod av pusselbitar som sakta men säkert blev ett helt pussel ju närmare julen vi kom. Marika skrev att hon alltid var avis på vår drakalender, som vi kallade den.

Och ja.

Vad voro en jul utan mamma Svahn.

I den fattiga lumpfamiljen som inte hade ens en ordentlig kalender damp det nämligen ner två brev idag, den första december. Lyckan och glädjen tindrade som små tomtebloss i barnens ögon, och allt blev för en stund precis som i Karl-Bertil Jonssons julafton. HADE inte direktör Nilsson veknat om han fått se Vera trycka Les Mots mot sin barm, och hoppfallerallanla. Eller hur det var.

Mamma - du skulle varit med och sett hur Bella gång på gång tryckte den lilla katten mot sin kind som för att pussa den. Hur spännande Set tyckte det var med tomtarna på kortet, och hur vi läste böckerna om och om igen. Dig kan man ALLTID lita på.

TACK.