måndag 31 oktober 2011

Dag 27 - en låt jag skulle vilja kunna spela på instrument



Måste härma Kristin här. Jag hade planerat hela listan att jag skulle ha Chopin här. Det är mitt drömscenario, att få äga ett hus där sommarvinden fläktar i gardinerna och någon spelar Chopin på piano. Helst alltså jag själv. Nån som kan ge mig lektioner? Jag är HELT värdelös på allt annat än stränginstrument dock. Bara så ni vet.

Farmor Toffel

Jaha hörrni. Här kommer Farmor Toffel körandes på sin Motocross. Livet med en tvååring alltså, I'm just sayin.

Farmor Toffel är alltså en av karaktärerna i Brum, ni vet den där lilla bilen som vickar och kör omkring och tittar med sina lysen och flaxar med dörrarna. Här kan man se den. I slutet av filmen med Farmor Toffel kraschar hon in i några höbalar, och ni kan ju ta en vild gissning vilken del av filmen Set älskar att imitera mest. Han är sjukt gullig, lägger sig på golvet på sidan med bilen på sidan och säger: Mamma! Farmor Toffel körde rakt in i MATEN!! (why maten I don't know).

Barn alltså. Sä jävla roliga.

söndag 30 oktober 2011

Utomhuskalas med fågeltema

Bella fick lära sig gråsiska. Tror jag att det var iallafall.


Fyren var vagnparkering


Erik med krokig bebis på magen.


Hönapöna med de små kyllingarna.


Gråsiskan (?) samt volvokaravanen. ALLA (utom mamma o pappa) körde volvo, totalt 7 st.

lördag 29 oktober 2011

Och dimman låg tjyvtjock över bron






Lördagsutflykt till brofästet. Man såg INTE till Danmark. Vad jag däremot såg var att Set är ju jättelik Mette, min lillkusin, iallafall på bilden med barnvagnen. Visst släkten, visst? Och så var det väldigt höstigt och härligt och allhelgona-igt och alldeles alldeles underbart. Har jag sagt att hösten är min favvisårstid ever? Perfekt temperatur och bara extremt fina färger och vackra vyer ute. ALLT blir så vajert att man liksom vill fota varenda liten pinal. Och så ser jag också att jag behöver skaffa nya glasögon. De är ju inte speciellt fina de jag har. Man ser tex inte ögonen på mig. Fast det gör man aldrig, min krokiga näsa inbjuder speciellt bra till att ha glasögon lite framskjutna, så att ögonen hamnar nånstans mellan progressivt och vanligt glasögonbärande.

När vi kom hem lagade jag en mustig höstfisksoppa som lade sig som en liten bastu i magen. Nu svettas jag vitlök ur porerna. Föregående mening kan ha varit en av de äckligaste jag nånsin skrivit. Nå. Imorgon drar vi till fyren på kalas. Gott det.

torsdag 27 oktober 2011

Som Martina skrev häromdan: sover Dolly Parton på rygg?



Samlade löv, på väg hem från Kompassen, som vi sedan klistrade på ark. Om det var jag som hade mest ut av det? Japp. Om jag älskade att gå på dagis mest av allt i livet? Japp. Om mitt konstnärliga och kreativa sinne sträcker sig till att klistra fem löv på ett ark? Oh japp.

Dag 26 – en låt jag kan spela på instrument



Och då snackar vi fiol dårå. Kan väääldigt många låtar på fiol. Allt i folkmusikgenren. Häpp.

onsdag 26 oktober 2011

Dag 25 - en låt som får mig att skratta



Nästan allt med Varan tv får mig att skratta. Dagens kids bara: huh? Föräldrarna bara: huh? Men vi som var unga på 90-talet, vi tycker detta är skeetakul. Visst?


Dagens frukosttips


Tänkte bara slänga in ett tips på en ultragod superenkel müsli som jag tillverkar var dag till min frukost. Häll upp en skål med yoghurt, naturell. Smula i ett knäckebröd av sorten Falu rågrut. Släng på en sisådär tio femton sötmandlar samt en näve rättvisemärkta russin (de är godast). Strössla Qinoapuffar över hela skiten och vips har du the Müsli of the year! Enkel, smarrig och alldeles alldeles underbar. Och säkert nyttig också för den delen. Det var det hele.

tisdag 25 oktober 2011

Dag 24 - en låt jag vill ha på min begravning



Egentligen vill jag ha en sång som heter E deja tudo som min mammas grupp Malenka sjunger, de sjöng den på Johans begravning och det var den bästa och sorgligaste begravningslåt jag nånsin hört. Den finns dock inte att tillgå på internet vad jag vet. Det får bli denna, jag tänker mest på min begravning i termer av syskon, nämligen. Vidare vill jag ha koltrastens sång som musik tack.

Avd: saker jag inte längre önskar mig i julklapp


Idag slog jag till och för första gången i livet äger jag nu en såndär liten sticka som man känner i mat med. Nu är livet i princip komplett, för inte är man väl riktigt vuxen förrän man äger en såndär liten sticka som man känner i mat med? Nu saknas bara ett jobb och ett hus, sen kan jag lika gärna börja pensionsspara och börja phutja typ stryka kläder. Nä förresten, så vuxen blir jag aldrig att jag börjar stryka kläder. Det lovar jag.

Bylsar man bara på wompan lite så..



Dagens premiärer: det att Bella kunde sitta i sidovagnen själv (nåja) när Set körde motorcykel, samt det att Set kunde gunga på storbarnsgunga själv för första gången i livet!

15 spänn för overall i all ära


Hösten -11 går inte till historien som den då Set var som mest matchande i ytterkläderna. Oerhört ful färgkombo idag faktiskt. Bättring på den snarast tack.

måndag 24 oktober 2011

helga




Familjen Svahn/Larsson kom hit mitt i fredagsvreden och lättade opp humöret hos Erik som var mest sur. På lördagen åkte vi till Oxie och badade med ungarna och efter badet tog vi varsin pizza vid vattentornet. Igår sportade jag min kofta för första gången. Känner mig som en michelingubbe i den men det är väl bara att tugga i sig. Idag var en bra dag med nästan inga Setincidenter alls. Han var vän med Bella och vän med mig och lekte så fint med leksakerna. Äntligen. Imorgon är det mopedpremiär för honom till förskolan. Ni ska få se hans hjälm, ultrafin. Bella är bara vaken och vaken så jag tänker snart gå och lägga mig med henne. HÖR OCH HÄPNA! Slut på förtäljning.

Dag 23 – en låt jag vill ha på mitt bröllop



Enligt Erik har jag bestämt sedan länge att denna ska spelas på vårt bröllop. Kollar man inte ens noggrant ser man att den utspelar sig under en begravning så jag veet inte. Passar den sig? Det är nog mest stämningen jag vill åt. Lite domedag sådär. Eeh. Har jag förresten nämnt att jag inte tvunget vill gifta mig i mitt liv?

torsdag 20 oktober 2011

Höst i Crime City





Kommer inte Set till skogen får skogen komma till Set. I rännstenen utanför Ica Möllan. Löv blandat med skräp. Har jag sagt att vi längtar efter en trädgård?

onsdag 19 oktober 2011

sociala veckan


You don´t ain hur social veckan har varit! I måndags kom Jon och Lisa på middag och besök. Jon klagade på maten på bästa lillebrorsmanér, men han gullade oerhört med katterna. Kanske för att de har skaffat en ny kattunge så nu har de också två katter. Den nya har ingen svans. Rätt nasty om ni frågar mig. Igår var jag hos Maja och spelade (ja faktiskt! SPELADE!) samt kafferepade som vanligt. Och idag kom Olof, Matilda och Lily på middag. Vi är alldeles utpumpade. Såhär mycket folk har vi inte träffat sedan nån gång i mitten av 00-talet minst.

Förresten, innan idag knuffade Set in Bella i en lampa så glödlampan gick sönder. Hur får man bort våldsamma sadistbeteenden hos storasyskon? Internatskola?

tisdag 18 oktober 2011

6688

Idag kom ett brev från HM. Där stod det att jag under det senaste året handlat kläder för 6688 kr. Jag bara WAAAAT?! Det är ju nästan en hel månadsinkomst för bövelen. Pinsamt! Sen funderade jag vidare och undrar om det är så mycket egentligen? Det är under ett helt år, alltså har jag handlat i genomsnitt för 557 kr i månaden. Om man då betänker att jag i princip inte handlat kläder i någon annan butik än just HM plus att även Erik och barnens kläder räknas in på mitt kort, ja då är det ju knappast speciellt mycket. Det blir 139 kr per person i månaden. Eller ja, lite mer eftersom Bella inte föddes förrän i april. Det skulle ju visserligen kunna vara så att jag köpte något till henne när hon låg i magen. Jaja. Åh, jag vill ha någon att jämföra med. Har någon ett HM-klubbkort och fått årsbesked? Vad blev det?

söndag 16 oktober 2011

Äppeltavlor och ljugarbänkar


Helgen inleddes med att jag och ungarna var i Folkets park och dubbelgungade samt tittade på fina blommor. (Och kängururna. Set kallade albinot för "Bä bä vita lamm"). Erik kom hem till lunch och sen packade vi ihop oss och for på olika håll. Jag och Bella till Österlen, Erik och Set till Småland. På kvällen fick Bella sova lite i en stol men hon vaknade efter ungefär två minuter.




På lördagen kom Marika och Martina ut till oss och vi åkte på medelålderstur till Kivik. Kollade äppeltavlan, Marika slog sig i slang med de målade pilnergubbarna på bänken, sen vidare till ett matställe och sist till café Annorlunda vid Stens huvud. Det var en stålande fin dag det. På kvällen kom Kari med barn på pizza. Bella satte i halsen så jag fick vända henne upp och ner och då spydde hon ut allt hon hade i magen. Onödigt, kan man tycka, det hade väl räckt med biten i halsen?

Jag gjorde nästan klart min kofta. Ska sy dragkedjan en gång till bara. Fin va?


Ikväll åkte vi hem och det gjorde även Erik och Settet. De hade haft det bra, Set hade fått en brandkorv av storkusinerna. Det var två brandbilar det. Plus massa annat. Bella sover tryggt i sin faders famn och Billy sover räv på hans ben. Jag tänker snart sova jag med för en visdomstand gäckar mig så jag har ont i hela käken.

torsdag 13 oktober 2011

Dag 22 – en låt jag lyssnar på när jag är ledsen

Älskar ledsenlåtar! Det är nog min bästa genre. Denna tex är ju störtskön när man är ledsen:



Eller vilken som helst från filmen Into the wild, tex denna:



Hade jag fått frågan för fem år sedan hade det nog varit denna, eller denna.

För tio år sedan hade jag kanske valt denna:




Och hade jag fått frågan för tjugo år sedan hade jag eventuellt valt denna:

onsdag 12 oktober 2011

How to få mer ångest än vid barnafödande

Det var äntligen dags för DSM (Den Stora Massakern). Hålen var nåt sånär lagade och symaskinen framplockad. Bella var på topp fast klockan var kvart i tio på kvällen så det var bara att ga igang med det hele.

Ja sprätta opp'an som en ål. Fi fan, det säger jag då bara. Här har man stickat och stickat och stickat och så ska man bara ta saxajäveln och kutta!!


Sist dränkte jag den omsorgsfullt i badkaret. Nu ligger den i badrummet och skäms. När den är torr ska den få en dragkedja och sen jävlar. Kör vintern, KÖR!

Dag 21 – en låt jag lyssnar på när jag är lycklig



Den låt som ploppar upp i hjärnan när jag tänker lycklig är nog denna. Skön dänga. Ett alternativ är denna som spelades på Olof och Matildas bröllop när de kom vandrandes på en regnig strand i Skillinge, sommaren -10. Kommer alltid bli lite lycklig av att höra den:



Alla låtar ska förstås höras på väldigt hög volym!


tisdag 11 oktober 2011

Dag 20 – en låt jag lyssnar på när jag är arg

Alltså, att lyssna på speciella låtar när man är arg? Är det inte något man gjorde när man var 14 eller kanske 17? Inte nu väl. Menmen, låt oss säga att jag är lite arg allmänt, då är jag säkert arg på samhället och orättvisorna och då kommer man ju osökt att tänka på arbetarklassen och det leder oss till England (visst skulle DU vilja bo inne i mitt huvud ibland?) och därför blir det denna godbiten:

hitta hem


Det allra finaste med att bo här där vi bor är att på kvällen lyser fyren på lekplatsen utanför vårt hus. Jag älskar att gå förbi den. Osäkert om jag gör det för att mina kusiner är uppväxta i fyrträdgården i Falsterbo.

En helt annan grej som är SJUKT STÖRIG: Eriks tangentbord har tagit min dator som gisslan, varje gång han skriver på sin dator skrivs det samtidigt på min. Fatta vad jag kom långt i hemska tankebanor om poltergeister osv innan jag kom på vad det var. Det värsta är att han spelar dataspel varje kväll och om jag inte ber snällt just när jag ska maila eller blogga ser det snabbt ut såhär i skrivfältet:

wwdasaaaddddddddddddddd ddwwwwwwwwwwwwwwwwwwwasasaaawa fast mycket längre


Ni fattar: SJUKT STÖRIGT.

Fem frågor från Mirijam

Varför började du blogga?
Jag började göra hemsidor och skriva dagbok på nätet kanske -97 eller -98. Då gjorde man allt i html-kod och det var klurigt men kul. Det var inte så många som höll på. När bloggarna kom var det ett bekvämt sätt att skriva och redigera så det var för enkelt för att låta bli. Finns väl något bekräftelsebehov någonstans men framförallt är jag alldeles för rolig och tar för bra bilder för att inte visa oppatt (ellerhurellerhurellerhur??!). Dessutom gillar jag att formulera mig och att skriva, och eftersom jag aldrig gör det i en fysisk dagbok får jag göra det on the internetz. Gamla bloggen finns här. Gamla hemsidor har försvunnit sedan länge, tyvärr..

Vilka bloggar följer du?
I min rss har jag 55 bloggar och följer kanske femton till därutöver. Lite många att skriva ut här men det är väl mer mammabloggar och mindre modebloggar kan man säga.

Vilka favoritfärger har du?
Lila, grön, brun och grå. Fast jag gillar nästan alla färger. Utom den där som heter korall? Den som är typ äckelrödorange och inte alls turkos som jag tänker mig när jag hör ordet korall.

Vilka favoritfilmer har du?
Har alltid gillat hemska socialrealistiska filmer bäst men sedan jag fått barn har jag svårt för filmer där barn far illa, tex Biutiful eller Melancholia 3 rooms. Gillar de så kallade prettofilmerna. Sådana som visas på biograf Spegeln. Nu när jag är vuxen och vis kan jag dock uppskatta till och med Amerikanska filmer (hör och häpna) och älskar tex allt med Will Farell.

Vilket land drömmer du om att besöka?
Skottland

Och så skulle man skicka vidare till tre andra... Jag väljer Kristin, Jennie och Martina

måndag 10 oktober 2011

Men i badhuset var det så hiiiiiimla kallt!

Så, det var måndag och det regnade. Och regnade. Och regnade. Och regnade. Men med titeln Supermom-11 skulle vi ICKE sitta inne och häcka. Vi började med en tur till biblioteket. När vi gick därifrån somnade Bella som en liten stock och Set kommenterade det (på riktigt) med att börja sjunga "Björnen sover". Fast det lät mer som "Mamma! Bööönen sooouer bööönen sooouer iiise junga boo".



Sen gick vi till lekplatsen där det mest regnade och var blött och kallt. Set gillar vattenpölar. Ungefär två sekunder efter att denna bilden togs lade han sig ner på mage och "simmade". I pölen.

söndag 9 oktober 2011

Stoppa pressarna!



Denna veckan var inte bara den då Bella lärde sig sitta ordentligt. Idag lärde hon sig även att åla fram! Jisses, inte konstigt att hon aldrig sover. Fast om man ska vara petnoga har hon inte gjort mycket mer än sovit idag.. Nå. I bakgrunden kan man se kreativ konst från i morse samt utvräkta leksaker. De är nu undanplockade. Vi har det inte urstökigt jämt. Bara nästan.

Helgobert


I onsdags fick Bella ett brev. Det var från Bea och innehöll ett par pyttesmå badbrallor. Vi spenderade därför lördagen i badhuset. Bella var som fisken i vattnet, älskade allt som hette simhall och bassäng. Set stod stel som en pinne och hackade tänder från första stund. Olika, det där. Jag hade alltså gjort exakt samma när jag var i hans ålder.

Vi badade säkert nästan en timme. När vi skulle gå upp kissade Set på golvet. Vi föräldrar visslade lite och nynnade dumdidumdidum. Det var när de skulle stänga och vi var nästan sist kvar så de skulle antagligen snart spola rent där ändå. Heheee.

Iallafall, idag åkte vi till Bokskogen med Fhafha och ZeZANN! Där hittade vi en död mullvad och en massa träd. Set hade nya vinterkängor på så det gick inte så snabbt att ta sig runt rundan, men fint var det.


Eftersom Set envisas med keps och det snart är för kallt, stickade jag honom en mössa igår. Gjorde en med kameler (dromedarer?) för att han skulle vilja ha den. Det gick sådär. Han ville hellre att Bella skulle få den. Och nja, jag är väl inte helt nöjd med hur den blev. Ett så kallat "hastverk".

Badrocken? Jo, när vi hade druckit kaffe och ätit kaka med glass och grädde hos svärisarna åkte vi de ynka kilometerna hem och på denna lilla stund hann Bella somna gott. Set däremot hann bli nåt så jävulskt illamående att han kräkte ner hela sig själv och allt han hade på kroppen. Olika, det där. Jag hade alltså gjort exakt samma när jag var i hans ålder.

fredag 7 oktober 2011

Dag 19 – en låt från din favoritplatta



Från Woven hand - Woven hand. Världens bästa skiva alla kategorier. Det bara GÅR INTE att lyssna sönder den. Lyssnade på den oavbrutet sommaren 2002 när jag jobbade med att köra truck på det stora pappersbruket. Har lyssnat på den från och till sedan dess, den går alltid att plocka fram. När som, var som. Alla måste lyssna!

PS: Mamma, JAG HAR DENNA SKIVAN!! DS

torsdag 6 oktober 2011

Dag 18 – en låt som jag önskar att jag fick höra på radio

Jamen jag lyssnar ju inte på radio så det är skitisamma vilka låtar som spelas där. Men det är väl alltid kul OM och NÄR man lyssnar på radio när det kommer nåt bra och svängigt som inte brusar för mycket. Tex kanske denna:

Pipan

Av alla figurer i alla barnböcker väljer han alltså att leka Alfons pappa?!

Idag var det fotografering på förskolan. De sa att det hade gått bra och jag ser fram emot bilderna. Kan dock inte riktigt släppa att det känns liiiite onödigt, såhär i digitala foto-eran. Det borde vara ganska lätt att ta digitala bilder och skriva ut för en spänn styck kan man tycka. För jag bara förutsätter att vi kommer att få betala säkert 300 spänn för ett gruppfot plus lite bilder på bara Set. Och det är klart att vi gör det. Men ändå. Hm. Kanske är jag bara fattig, men det känns liksom lite som att vi ändå fotar våra barn minst 40 gånger per dag nowadays. Ok förr när en rulle med 36 bilder kostade 200 spänn att framkalla (omg och man bara gjorde det!?) och kamerorna var kassa. Nu har de flesta rätt bra kameror. Typ alltså liksom. Men men.

För övrigt har jag bakat världens godaste smörrulltårta. Drömtårta, you know. Den ska jag äta nu. Slurp. Ajö.

onsdag 5 oktober 2011

Varde ljus


Efter ungefär trehundra år åkte vi till den stora möbelaffären och köpte nya glödlampor. Tänk, helt plötsligt kan man GÖRA saker igen! Så lylligt! Ska genast gå och handarbeta eller något annat petigt som kräfva mycket ljus.

Dag 17 – en låt som jag ofta hör på radio

Jag lyssnar OERHÖRT sällan på radio. Denna rubrik känns därför något överflödig. Men jag kan tänka mig att kanske denna låt spelas en del just nu?


tisdag 4 oktober 2011

gnällkväll


Idag var dagen då Bella satt upp mer än låg ner. Nu är hon alltså stor. Idag är även dagen då min rygg och mitt psyke sa "GIV MIG STYRKA". Barnvagnens däck är tio år gamla och välrullade. De är alldeles spruckna och luften sipprar ur sakta men säkert. Vagnen är OERHÖRT tungkörd. Sen är det också så att det kommer en tid i alla bebisars liv då de är för dåliga på att vara själva på golvet men för tunga för att man ska orka kånka omkring på dem. Lägg till att ungen sover ca en timmes sammanlagd sömn på hela dagen samt somnar för natten vid tolv. På natten. Om jag finge åka till Napa eller nåt. Spa. Massage. Varma handdukar och några simtag i en sval bassäng. Lite spinning och lite löpträning. Något annat än bebisgnäll och ont i ryggen tack. Går även bra med ett jobb, ett banklån, pengar öht eller ett hus på landet där jag kan höra alla måsarna.

Dag 16 – en låt som jag brukade älska men nu hatar



Så var det det där med ordet "hata" igen. Gillar det inte. Jag hatar ingen låt som jag en gång har älskat, men vissa stör man sig på lite extra. Vissa är man tex rätt trött på, det är man. Tex denna. Frågan är om jag nånsin riktigt gillade Blur? Tveksamt. Om jag ändå hade jublat och dansat om den hade spelats på KB och jag hade varit där ikväll? Japp. Men det är jag ju inte. Därför: Blur.